Femundløpet 2015 – fredag 6. februar til tirsdag 10. februar

 

Femundløpet - et viktig løp å fullføre for DEN SOM ØNSKER å bli en "ekte hundekjører".


Om Femundløpet:

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hvert år i februar i Midt-Norge. Løpet starter i de fargerike gatene i den historiske bergstaden Røros, som også står på UNESCOs verdensarvliste. Deltagerne og deres hundespann kjører gjennom åtte distrikter og det fasinerende landskapet i fylkene Sør-Trøndelag og Hedmark.

(Foto Helmut Dietz)

Femundløpet består av 3 klasser; en 12-spanns klasse som kjører 600 km. I løpet av disse kilometerene vil de kjøre innom 8 sjekkpunkter hvor hundene kan hvile og stelles. Den andre klassen er en 8-spanns klasse som kjører 400 km. Denne klassen har 5 sjekkpunkter som de skal innom. Siden 2012 er det også Femund Junior; en 6-spanns ungdomsklasse (15 til 17 år) av 200 km og med 2 sjekkpunkter.

Alle tre klassene er ekstremt utfordrende, både hundekjørere og hunder står overfor alle elementene naturen gir: Temperaturer så lavt som -40C, kraftig vind, snøstormer og ”whiteouts” er bare noen av elementene som gir store utfordringer i dette løpet. I tillegg vil kjørerne oppleve søvnmangel, lange timer stående bak på en slede for så å løpe opp bratte bakker for å hjelpe hundene underveis. Løpet har også innslag av teknisk krevende områder hvor den er lagt gjennom skogspartier i tillegg til endeløse lange innsjøer - kort sagt - Femundløpet er tøft!

Sjekkpunktene
Underveis i løpet ligger det sjekkpunkter hvor kjørerne kan hvile og fylle opp sleden fra depoter. Her er det også mulig for både kjørere og hunder å hvile. På alle sjekkpunktene finnes det veterinærer som sjekker hundene og gir råd og veiledning til kjørere ved behov. Alle kjørere har med seg handlere som følger løpet med bil. De møter opp på sjekkpunktene og støtter sin kjører underveis. Alle sjekkpunktene er godt tilrettelagt for publikum, de fleste med speakertjeneste og ulike lokale kulturelle innslag!

Handlere
Handlere er en kjørers støtteapparat under løpet, og består gjerne av venner, familie, eller ektefeller. Reglene til Femundløpet tillater at alle kjørere har handlere som følger løpet fra sidelinjen med bil men kan i henhold til regelverket kun gi begrenset hjelp til kjøreren. Kjøreren kan få tildelt ekstra hundemat og utstyr i oppsatte depotområder. Handlerne har imidlertid ikke lov til å hjelpe kjøreren med omsorg eller fôring av hundene. En handler har lov til å se til spannet når kjøreren sover og informere, eller vekke kjøreren dersom det oppstår noen problemer.

En handler tar seg av hundene som blir satt ut av løpet. I disse tilfellene vil handleren behandle og sikre at hundene får den restitusjonen den trenger og om nødvendig samarbeide med hundekjøreren og veterinær for eventuell oppfølging og nødvendig behandling.

Men viktigst av alt, gir en handler kjøreren moralsk støtte og oppmuntring under løpet. Og for de fleste kjørere er en dyktig handler gull verdt og ofte en del av en vinnende strategi.

Veterinærtjeneste
Under Femundløpet finnes det en veterinærtjeneste som består av dyktige veterinærer med lang erfaring med hund. Hver veterinær må være spesielt kvalifisert for å jobbe som frivillig.

Veterinærene er på alle sjekkpunktene, start og mållinjen. Veterinærteamene utfører rutinemessige kontroller på hvert sjekkpunkt og deres medisinske test inkluderer å lytte til hjertet og lungene, se etter tegn til dehydrering og etter tegn på halthet. Alle kjørere er pålagt å ha et eget veterinær-hefte i sleden som inneholder navn og chipnummer på hver hund i spannet og et kommentarfelt for veterinærene.

Dersom en hund har fått en anmerkning av en veterinær på et sjekkpunkt vil denne bli fulgt opp og kontrollert på det neste sjekkpunktet under løpet.

Veterinærene har som mål å sjekke alle hundene i løpet på de obligatoriske hvilene og på sjekkpunktene hvor kjørerne hviler som tilsvarer at alle hunder vil bli sjekket minimum 2 ganger under løpet.

Reglene åpner for at veterinærene kan ta ut en hund eller et helt team av løpet dersom de anser at hunden/e er uegnet til å fortsette. Det har imidlertid aldri vært behov for å håndheve denne regelen. Veterinærene har en gjennomgående god dialog med alle kjørerne og av gjensidig respekt til hverandre blir alle beslutninger tatt i fellesskap for å ivareta hundens helse og velferd.

Hundene
En langdistanse sledehund kan forbruke mer enn 8000 kalorier per dag under løpet. Dette er en enorm mengde energi, og derfor er disse hundene opplært allerede fra valpestadiet å spise godt, og å spise når de blir tilbudt mat.
Hvorfor gjør hundene det? Fordi de elsker det! Atmosfæren på startstreken i Røros, hvor tusenvis av bjeffende hunder, kaster seg fremover i selen og deres iver etter å løpe og trekke sier alt. Disse hundene er godt trente utøvere og som elsker å gjøre det de er født til. Dette er hva de er avlet og født til å gjøre, og hvis du ikke tror det, bare komme til Røros og se selv!

 

Labb er et kvalitetsfôr som er godt for hunden din! Fôret er produsert i Norge basert på naturlige råvarer.