"Kennel Vintervidda holder til i Tessungdalen i Telemark, og består av Christian Lauluten og Per Ola Wahlquist. Vi driver oppdrett av Finsk Lapphund og Lapsk Vallhund.

Kennel Vintervidda har 2 år på rad vunnet best i rasen på Europavinnerutstillingen med sitt oppdrett, disse har vært arrangert i Romania og Sveits. Vi har også vunnet mange andre titler på våre hunder: Internasjonal, Nordisk, Norsk, Svensk, Dansk, Finsk, Sveitsisk og Rumensk Utstillingschampion. Flere år har vi vunnet vinnertitler som Københavnvinner, Norsk Vinner, Dansk Vinner, Svensk vinner, Bucharesti vinner, Nordisk vinner, Europavinner og Junior Verdensvinner i tillegg til flere andre juniortitler.


 
Ukkonen av Vintervidda ble i det verdensomspennende tidskriftet "Dog World Annual 2014" omtalt for sin fantastiske utstillingskarriere i så ung alder. Hans pappa, som vi også eier, har gruppeplasseringer i rasens hjemland i stor konkurranse, så man kan trygt si at Kennel Vintervidda er en av verdens ledende kenneler på Finsk Lapphund. Vi har hatt de mestvinnende lapphundene de siste årene både i Lapphundklubbens og Norsk Kennel Klubs kåring, og har vunnet prisen for beste oppdretter og beste avlshund i Norsk Lapphundklubb to år på rad. I 2014 vant vår avlstispe Lumiturpa Tytön Tyllerö Norsk Kennel Klubs kåring «Beste avlklasse» av alle raser i Norge. Vi har også eksportert valper til utlandet, disse valpene har hatt stor suksess.


 
Men det er ikke bare utstilling om teller, Kennel Vintervidda har som hovedmål å produsere friske familiehunder med god mentalitet, som kan brukes til det meste. Noen valper fra vårt oppdrett har gjennomført mentalhelsetest med strålende resultater. Vi har hunder som brukes som gjeterhunder, har gjennomført gjeterhundprøver, utdannet seg til terapihunder og vi har oppdrettet gode sporhunder som brukes til ettersøk av skadet vilt. Foreløpig er det bare en hund fra vårt oppdrett som har konkurrert offisielt i lydighet, men fikk opprykk i første konkurranse. I tillegg er lapphundene fra Kennel Vintervidda utmerkede turkamerater som man også kan kløve eller snørekjøre med.

Christian har blant annet gjennomført innføring i hundefag på høgskolen i Nord-Trøndelag, Norsk Kennel Klubs Kynologikurs, Avlsrådskurs og en rekke seminarer i regi av kennelklubben og lapphundklubbene i Norden. Han har også hatt flere verv i Norsk Lapphundklubb. Christian jobber deltid som sykepleier og har studiepoeng i biologi. Per Ola jobber på borerigg i Nordsjøen, og har lange friperioder når han er hjemme, så vi har mye tid til både sosialisering og turer med hundene.

Vi har lenge fôret på ulike varianter av Labb hundefôr. Vi bruker vi mye Labb ekstrem på vinterstid, siden hundene bruker mye tid og energi på å leke i snøen i tillegg til å være med på fjellturer og snørekjøring. Drektige og diegivende tisper og valper fôres på Labb vekst. Ellers fôrer vi med Labb voksen. Hundene er i utmerket kondisjon – noe vi ofte får skryt for, og de virker til å like smaken."

 

ÅRETS MESTVINNENDE AVLSHUND 2014

Til topps med lapphund: 

Oppdrettet til Kennel Vintervidda i Tinn Austbygd er ikke mer enn tre år gammelt. Det hindret ikke Christian Lauluten og hans avl av finsk lapphund fra å kapre førsteplassen på årets Dogs4All.


- Dette er første gang en finsk lapphund har vunnet årets beste avlshund, og det er noe å være stolt av, forteller en entusiastisk oppdretter. Lauluten startet oppdrettet i 2011 etter å ha brukt mye tid på bli veiledet av erfarne oppdrettere. Denne søndag kunne han smykke seg med flere vinnertitler, men den gjeveste kunne hans fem år gamle avlstispe Lumiturpa Tytön Tyllerö stå for.

Oppdretteren mener hans fokus på sunnhet og rasetypiske egenskaper har hjulpet langt på vei for å oppnå tittelen.
- Jeg har et spesifikt bilde av hvordan hunden skal se ut både når det kommer til hodeform, snuteparti, pels, benstamme og helse.


Christian Lauluten er glad for at den finske lapphunden er på vei opp i popularitet


Den finske lapphunden er en raskt voksende rase og den passer hos de aller fleste norske familier, ifølge Lauluten.

- Dette er en ivrig, modig og lærevillig hund som raskt kan trenes til å ha en av-og-på-knapp, sier han og legger til at det er en aktiv rase som trives med arbeidsoppgaver.

- Hjemme på Hardangervidda fungere hundene som reingjetere, og til og med som gjetere på spælsau.

Lauluten driver oppdrettet sammen med sin samboer, som begge fant den finske lapphunden før de fant hverandre. Han innrømmer at han synes ikke alltid det er så lett å gi fra seg hundene han avler opp, og i tillegg til flere finske lapphunder, har han også flere lapske vallhunder – som han også driver avl på.

- Vi drar ofte på trugetur med alle hundene, det er nok litt av et syn, ler oppdretteren.

Artikkel i NKK - tekst og foto: Lida Lindvall

 

 

 

Labb er et kvalitetsfôr som er godt for hunden din! Fôret er produsert i Norge basert på naturlige råvarer.